Dream Winter Getaway

Thursday, January 08, 2015


Zima jednako idila, pa, čim padne prvi sneg, ja maštam o nekom putu u planine. Zamišljam sneg, brvnaru od kamena i drveta, ćebad sa tartan šarom i kamin u... Alpima, na primer (za to krivim mrmote i reklame za Milka čokolade). E sad, takav ugođaj (puuuuno) i košta! Ipak, kako je tema "Dream Winter Getaway" sebi ću dozvoliti malo više sanjarenja, a malo manje realnosti. Pa tako biram da jednu nedelju u januaru ili februaru kao provedem u francuskom delu najviše evropske planine, u mestu Val d'IsèreGrenoble je od ovog bajkovitog ski odmarališta na nekih 160 km, a Ženeva na 220 km udaljenosti, te je moguće putovanje i avionom. Kada je smeštaj u pitanju, izbor je pao na planinsku kolibu Chalet Le Chardon. Luksuzno, a ušuškano. Pogled da umreš. Outdoor hot tub. Pa, iako su mi zimski sportovi jako primamljivi, sve mi se čini da nema šanse da bih nosić promolila napolje (osim da uskočim u taj hot tub, razume se). Luksuz i romantika imaju i svoju cenu, a, u ovom slučaju, ona je najmanje 1159 evra (u nekim terminima je i duplo viša), u sezoni, za 7 dana boravka. Mrmoti će na mene, sve mi se čini, pričekati još koju godinu...

M.R.


Spadam u onu grupu ljudi koji ne vole zimu i trista slojeva garderobe. Ako već mogu da biram, radije bih zimsku destinaciju zamenila nekim tropskim krajevima. Kako nam Svetlana stalno pravi zazubice prelepim fotografijama iz Dubaija, probudila je u meni želju da posetim to čarobno mesto. Eto, ja bih zimu provela na plaži!
A kada želite leto u sred zime, to i košta. Avionske karte za Dubai kreću se od 250 evra pa naviše. Sama viza košta oko 100 evra, dok noć u hotelu iznosi od 50 do 1500 evra.

J.B.Nisam od onih što zimu vole oduvek i što su sa zimskim sportovima "na ti". Ljubav prema zimi rasla je postepeno i sad je toliko jaka da još u leto razmišljam o pahuljama, powder snegu, ćebadima, kuvanom vinu i snoubordu. Prava ljubav desila se ovde, baš na mestu koje vidite na slikama. Val Gardena, Italija. Tri mestašca kao iz bajke: Selva, S. Cristina i Ortisei. Moj predlog su apartmani Antines, u vlasništvu porodice Perathoner. Na odličnoj su poziciji i imaju super pogled. Enterijer - presladak. Puno drveta, dobro osvetljen, dosta prostran i ušuškan. Za opuštanje tu je sauna. Skijanje/snoubording za pamćenje, jer su staze fantastične, pogodne za iskusne, kao i za one plašljive. Après-ski uz bombardino i veselo društvo, koje naravno ne poznajete, ali ko još mari. A uveče uživancija u specijalitetima južnog Tirola i neizostavno vino. 

M.S.Preselim se u toplije krajeve, pa tek onda zavolim zimu. Mada, priznajem - oduvek sam je volela na fotografijama, iii... na planinama. A kada smo već kod istih, moram se požaliti da me Mariano Di Vaio već danima nervira svojim užasno dobrim insta-fotkama sa prelepog ski centra u Italiji - Madonna di Campiglio. Ski centar je mali, ali uredan, lep i moderan. I ima fantastične ski staze, koje su, kako kažu, raj za mlade džet setere. Samo mesto je smešteno na nadmorskoj visini od 1500 metara, a skijaške staze i do 2500 m.
Pešačenje na reketima za sneg, zatim staza uz dodatnih 30 km za skijaško trčanje, park za snowboard ili pak vožnja sankama koje vuku psi, samo su neka od uživanja koje nudi ovaj ski centar. Međutim, ono što bih ja posebno volela da iskusim jeste noćenje u pravom iglu u parku prirode Adamello Brenta kod Ritorta. Eto, recimo, gde bih da se izgubim na kratko. Iako mislim da će i ova zima proći uz druženje sa pingvinima u Ski Dubaiju. A svi koji se ipak odluče za ovu destinaciju moraju da pripreme najmanje 230 evra za 7 noćenja, dok šestodnevni ski pass za decu iznosi oko 130, a za odrasle oko 170 evra. Šaljite razglednicu i uživajte u zimskoj idili! Ci vediamo...

S.Ž.


Ph. cleopatradhowcruise.com, ski-boutique.co.uk, goldendubaitours.com, chetiporto.it, appartamenti-val-senales.com

You Might Also Like

0 comments