Life in Dubai

Sunday, January 11, 2015


Sa novom godinom stižu i nove odluke. Možda baš neko od vas želi da započne 2015. odlaskom u Dubaji. Neko se sprema na poslovni put, neko na odmor, a neko je pak odlučio da spakuje svoj život u dva kofera i započne novo poglavlje na drugom kontinentu. Ja se svog odlaska sećam kao da je bio juče. Cupkala sam danima nestrpljivo čekajući vizu, a zatim je došao i taj trenutak da se oprostim od najdražih i čvrsto uzmem u ruke kartu u jednom pravcu. Samo 5 sati kasnije...  Welcome to Abu Dhabi International Airport. + 3 sata unapred, iliti dobrodošla u budućnost!

Let
Kada letite iz Srbije za Dubaji, imate nekoliko opcija. Direktan let low cost kompanijom Fly Dubai je uglavnom najjeftinija varijanta, te povratnu kartu možete da pronađete i za 250 evra. Jedini problem jeste što ne lete svakoga dana, stoga meni uglavnom više odgovaraju Etihad Airways ili Air Srbija. Ukoliko dolazite jednom od ove dve avio kompanije sletećete u Abu Dabi, što ipak nije tako loše s obzirom da vam je potrebno svega sat vremena do Dubaija. Cena povratne karte do Abu Dabija košta oko 400 evra, koju maksimalno možete iskoristiti tako što ćete sa istom kartom dobiti prevoz Etihadovim autobusom pravo za #MyDubai. Veliko NO ipak pridajem Turkish Airlines-u, sa kojim vam ne savetujem da putujete ukoliko ne želite da vam se zagubi prtljag, ili, još gore, da ostanete bez mesta u avionu.

Valuta
Zaboravite na dinare i evre, i upoznajte se sa dirhamima. Eto zašto mi je matematika potrebna u životu. Hehe... Šalu na stranu. Kao i svaka valuta, vrednost dirhama svakodnevno varira. Međutim, grubo računajući podelite cifru sa 5 i dobićete vrednost u evrima.Metro
Pored najviše zgrade na svetu (Burj Khalifa) i najvećeg mola na svetu (Dubai mall), prosto bi bilo čudno da Dubaji ne dobije i najveći metro. Te je na simboličan datum 09.09.2009. (u 9 sati i 9 minuta) puštena sa radom železnica sa najdužim vozom bez vozača. Jedan kupe je obezbeđen za zlatnu klasu u kojoj imate osećaj kao da se vozite avionom. Mada, ni ostatak voza se ne razlikuje previše s obzirom da je veoma čisto, upravo zbog novčanih kazni ukoliko se u njemu jede, pije, puši, pa čak i žvaće žvaka. Mnogi od vas verovatno znaju da se žene ovde jako poštuju, tako da ne bi trebalo da vas čudi ni to što je određenim danima u određeno vreme jedan kupe dostupan samo za žene i decu.
Taxi
Ako nešto zaista volim u ovom gradu, to je onaj osećaj kada podignem ruku na sred ulice i pozovem taksi, baš kao da sam na ulicama Njujorka. Još ako se zadesim u suknjici od tila, prosto samu sebe mogu porediti sa Carrie Bradshaw. Međutim, kada sednete u isti i ugledate Indijca koji verovatno ne zna put do vaše željene destinacije (a to se svakodnevno dešava), shvatite da ste ipak u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. A što se cena tiče, minimalna vožnja izađe oko 2 evra, što mi na prvo oko nije izgledalo toliko puno s ozbirom da sam u Dubaiju. Ali, ako se uzme u obzir da jedna litra goriva košta koliko i litra vode, taksi ispadne i te kako skup.Ramazan
Ramazan je deveti mesec po islamskom kalendaru, odnosno sveti mesec za islamske vernike koji upravo tada započinju post. Pored mnogih praznika koje slave pripadnici ove vere, Ramazan izdvajam kao poseban, jer je veoma bitno pridržavati se svih pravila tokom posta. Naime, od zore pa do zalaska sunca zabranjeno je konzumiranje hrane, pića i zabranjeno pušenje u javnosti. Ulice su puste, a tek po koji kafić ili restoran otvoren je samo ukoliko želite da naručite za poneti.

Vreme
Sunca imamo, manjka nam kiše. Padavine su moguće uglavnom u periodu od decembra do marta, što ipak ne utiče na preveliki pad temperature. Najtopliji meseci su svakako jul i avgust, kada temperatura dosegne i do preko 50°, dok su zime "hladne" toliko da vas posle popodnevnog sunčanja na plaži, u večernjim satima nateraju da ogrnete džemper. Zato, po mojoj preporuci, idealni meseci za odmor u Dubaiju bili bi mart/april, odnosno oktobar/novembar. 

Stan
Kao i svugde, cene stanova neprekidno rastu iz dana u dan. Možda čak i pomalo blesavo uzeći u obzir da su cene jedne sobe dosegle i od 600 do 1200 evra mesečno. Za garsonjeru treba izdvojiti od 1600 do 2000 evra, dok, uz malo sreće, jednosoban stan može da se pronađe za iste te pare.
A ukoliko vas zanima da li muškarac i žena mogu da žive zajedno (jer ste verovatno načuli svakakve priče), reći ću vam samo da nemate razloga za brigu sve dok ne odete malko izvan grada, u delu gde su većinom Arapi. 

Alkohol
Kako muslimanska vera zabranjuje konzumiranje alkohola, ne možete ga pronaći ni u jednom marketu. Isto važi za kafiće, i većinu restorana. Zato se po klubovima ne štedi. Međutim, ponekad nam je potrebna samo koja kap belog vina kako bismo začinili ručak ili večeru, tako da se svako putovanje van Emirata završava sa barem jednom flašom u prtljagu. 

Hrana
Muslimanska vera takođe ne dozvoljava ni konzumiranje svinjskog mesa, mada većina marketa ima poseban odeljak u kojem se prodaje, iako sam pred sam dolazak ovde slušala priče kako se nigde ne može pronaći. A ako vam neko kaže da ne možete da pronađete ni plazma keks, onda vas grdno laže. Jer pored njega možete da se zasladite i Wellness keksom pravo iz marketa... A tu su i Munchmallow, Jaffa, Smoki... Pa čak i pekara sa burekom i ćevapima!

Posao
Sada kada ste malo bolje upoznati sa Dubaijem, možda zaista poželite onu kartu u jednom pravcu. Ukoliko tražite posao, a zatim i smeštaj, www.dubizzle.com će vam pomoći u tome. Srećno!

S.Ž.

Ph. Anoop Devaraj Photographyhdw.datawallpaper.com, ndsudubai2013.files.wordpress.com, wikimedia.org

You Might Also Like

2 comments

 1. Aaaaa zar ovako moram da zapocnem jutro. Pricas nam neke price kao da sam citala bajku Lani a onda to Sunce, a ja miram da oblacim dzemper i jaknu da bi izasla da prosetam. Prosto mi se sada ne uataje iz kreveta :-(
  Ali u svakom slucaju super post,ocekujemo jos ovakvih :-*

  ReplyDelete
  Replies
  1. I zima toplo srce ima... :) Saljem vam malo suncaaaaa... :*

   Delete