5 must-read books about love

Saturday, February 07, 2015


1. "Pitanja i odgovori", Vikas Svarup. Nije u pitanju ljubavna knjiga, ali jeste knjiga o ljubavi. Radi se o mladom, neobrazovanom Indijcu i njegovom neverovatnom životnom putu. Nakon što u televizijskom kvizu osvaja basnoslovnu sumu novca i biva uhapšen zbog sumnje na prevaru, u pokušaju da dokaže nevinost, priča o svom životu, kako je znao odgovore na pitanja poput "Koja je najmanja planeta u Sunčevom sistemu?" ili "Koji je glavni grad Papue Nove Gvineje?" i šta mu u životu znače Selim i Nita. Ukoliko vam radnja zvuči poznato, verovatno je zbog toga što je po knjizi snimljen, Oskarom nagrađen, film "Milioner iz blata".

2. "Istorija ljubavnica", Elizabet Abot. Od antike do 20. veka. Autorka je sprovela ozbiljno istraživanje (spisak izvora i korišćene literature se nalazi na gotovo 50 strana!) kako bi na jednom mestu predstavila najpoznatije, najintrigantnije ili najstrastvenije ljubavne priče u kojima su glavni akteri - ljubavnice. I svaka priča je zanimljivija od prethodne! Ko su bile najpoznatije konkubine u Japanu, tajne družbenice sveštenika u celibatu, ljubavnice ljudi iznad zakona ili ljubavnice u književnosti... U priči o svakoj od njih saznaćete mnogo o kulturi, društvu i moralnim normama vremena u kom su živele, te je ova knjiga time još zanimljivija.

3. "Veliki Getsbi", F. Skot Ficdžerald. Kažu upućeniji, najbolji američki roman 20. veka. Ciničan portret vremena u kom su površnost i bahatost bili glavni (i poželjni) obrasci ponašanja. Radnja se odvija u dvadesetim godinama prošlog veka - u doba džeza, u Njujorku i na Long Ajlendu. Glavni junak Getsbi zahvaljujući svom bogatstvu ulazi u krugove američkog džet-seta, a sve u želji da povrati svoju ljubav iz mladosti, Dejzi. Getsbi će, malo spletom nesrećnih okolnosti, a malo zbog svoje lakomislenosti, postati jedan od najtragičnijih junaka svetske književnosti, a Dejzi, pohlepna, isprazna i nesrećna žena, najomraženija heroina.

4. "Gordost i predrasuda", Džejn Ostin. Klasik engleske i svetske književnosti. Divna priča o zamršenoj ljubavi između Elizabet Benet i gospodina Darsija. U vreme (u pitanju je 19. vek) kada su sve prave ljubavi bile pomalo zamršene. I kada se na ljubav čekalo... Glavna junakinja je nekonvencionalna, oštroumna devojka koja se vodi osećanjima i kojoj je teško da prihvati važeće društvene norme i pravila lepog ponašanja za mlade dame, dok je glavni junak pomalo ćudljiv, povučen i, naizgled, odbojan. Njihov odnos od početka je zasnovan na nerazumevanju, koje će prouzrokovati mnogo nevolja za oboje. Sve dok se dileme ne razreše i istina ne izađe na videlo... Prava knjiga za onda kada poželite da se vratite u vreme savršenih džentlmena i ljubavi za ceo život.

5. "Avanture nevaljale devojčice", Mario Vargas Ljosa. Roman koji nas vodi od Perua do Pariza i koji prati revolucionarna dešavanja u svetu u drugoj polovini 20. veka. U tom vremenu velikih promena, Rikardo i "nevaljala devojčica", njegova ljubav iz detinjstva, žele potpuno drugačije stvari. I sušta su suprotnost jedno drugom. On želi da se skrasi, ona će ga stalno ostavljati. On nema velikih ambicija, ona se daje svakome iz koristoljublja. Njegov život će biti podređen toj mazohističkoj ljubavi, njen želji za lagodnim životom kakav nije imala. Iako ćete nevaljalu devojčicu verovatno mrzeti sve vreme dok čitate ovaj roman, ipak ćete joj malo i zavideti - na muškarcu koji je bezuslovno voli ceo život.

M.R.

Ph. laguna.rs, nonstopshop.rs, kupindo.com, geopoetika.com

You Might Also Like

0 comments