Homemade Potato Gnocchi

Friday, February 27, 2015


Njoki od krompira su podloga za mnoštvo ukusnih sosića. Kada savladate osnovu, lako ćete onda praviti i koloritne varijacije njoki: zelene sa spanaćem, narandžaste sa bundevom, ili, opet, bele sa rikotom, i tako svašta nešto. Za početak usavršite pravljenje ovih od krompira, i to sa malo varanja - sa ostatkom pire krompira. Verujem da bi se mnogi pravi kuvari na ovo namrštili, ali ja nisam pravi kuvar i baš me briga. (Naravno, bilo bi idealno napraviti ih od sveže obarenog ili ispečenog krompira, ali ja iskoristim priliku kad pravim pire, a napravim previše.)

Potrebno je (za 2 porcije):
*500 g pire krompira (ili dva velika barena krompira, ispasirana viljuškom)
*1 jaje
*so, po ukusu (imajte na umu koliko vam je pire slan)
*100-150 g brašna (dodavati postepeno) + malo za posipanje
*muskatni orah, sveže nariban (opciono)

Tip 1: Moram da naglasim da nije baš najvažnije biti precizan sa ovim merama - ja prva se time ne vodim, ovog puta pogotovo, jer mi nije radila vaga, tako da sam odoka merila.
Tip 2: Možete ih poslužiti uz paradajz sos, pesto đenoveze, sos od putera i žalfije, sos od bundeve i dr.
Tip 3: Njoki se mogu zamrznuti u slučaju da ne želite da ih spremate odmah. Najbolje je poređati ih na pleh (koji može da vam stane u zamrzivač) tako da ima razmaka između njih kako se ne bi zalepile. Ostaviti ih 24 sata da se zamrznu, potom ih prebaciti u kese za zamrzivač, a na kese ubeležiti datum kada su napravljene. Nisam sigurna koliko dugo mogu da stoje tako - ja sam ih najduže držala mesec dana. Njoki ne odmrzavati pre kuvanja.

M.S.



P.S. Slikajte vaše interpretacije naših recepata i podelite ih na instagramu koristeći  #cookingwithedaytorial.

You Might Also Like

2 comments

  1. Ovo sutra pravim. Hvala za ideju i predlog.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Super. Obavezno baci na instagram uz #cookingwithedaytorial :)

      Delete