Panettone

Friday, February 06, 2015

U pitanju je poznati italijanski hleb koji se obično priprema u vreme Božića i Nove godine, ali zašto da ne i u februaru... Mi želimo da iskačemo iz šablona! Meni je odličan za doručak, a često ga grickam i uz popodnevnu kafu. Ovaj recept je super jer je prilagođen za mešenje u mašini za hleb, tako da, ukoliko imate taj aparat, nećete se čak ni uprljati.

Potrebno je: 
*450 g brašna 
*2 jaja
*150 ml mleka
*50 ml tople vode
*60 g putera
*1 kesica suvog kvasca (Dr. Oetker)
*1 štapić vanile (ili 2 kašike arome vanile)
*2 kašike meda (ili više ako volite da je slađe)
*1 kašičica soli
*1-2 šolje sušenog voća po izboru - grožđice, brusnice, smokve, ananas, papaja, mango, pomelo

Priprema:
1. Ako ga pravite u breadmaker-u: stavite sve sastojke, izuzev sušenog voća, u posudu. Uključite program za mešenje testa, bez pečenja. Kad je testo na pola umešeno, ubacite voće. Pripremite posudu za pečenje, odnosno namažite je puterom i pospite brašnom ivice ili obložite papirom za pečenje. Kad je program gotov, prebacite testo u pripremljenu posudu za pečenje, a zatim ostavite na toplom mestu sat vremena da raste. Pecite 180 stepeni sat vemena, a možda i duže (dok hleb ne postane poprilično taman sa gornje strane, da izgleda skoro kao da je zagoreo). 
2. U slučaju da radite ručno mešenje hleba, predlažem da brašno, šećer, so i kvasac pomešate i stavite na ravnu površinu. Zatim, rukom napravite kadicu za tečne sastojke, koje ćete postepeno sjedinjavati sa suvim. Onda ubacite sušeno voće i premesite testo. Ostavite ga na toplom mestu sat vremena, a potom ga prebacite u (papirom za pečenje obloženu) posudu za pečenje, u kojoj testo treba da stoji još sat vremena. Pecite 180 stepeni jedan sat, a možda i duže (dok hleb ne postane poprilično taman sa gornje strane, da izgleda skoro kao da je zagoreo).

M. S. You Might Also Like

2 comments