Sheikh Zayed Grand Mosque

Sunday, February 22, 2015

Dubaji je zahvatila peščana oluja. Stoga ove nedelje putujemo za Abu Dabi - glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata, iako je drugi po veličini (nakon Dubaija). Pa, hajde da započnemo naš mali izlet.

Ukoliko vam je #MyDubai sledeća destinacija za odmor, jedan dan obavezno morate da izdvojite za prestonicu, tačnije za obilazak Sheikh Zayed Grand džamije. Prepoznatljiva po čistom belom mermeru koji je uvezen čak iz Grčke, očaraće vas čim kročite na plato ispred nje. Lusteri od Svarovski kristala, tepih ručno izrađen u Iranu koji vredi nešto više od sedam miliona evra, zatim niz stubova koji su ukrašeni zlatom... Ništa manje nismo ni mogli da očekujemo. Ostaje nam samo da obučemo abaju (žene) ili konduru (muškarci) i da se divimo lepotama ove zaista nestvarne građevine. Uživaćete potpuno besplatno u obilasku čitave džamije, jer se ni ulaz, kao ni iznajmljivanje odela, ne naplaćuju. Jedino što vam je potrebno jeste jedan vaš lični dokument koji ćete ostaviti kada budete preuzimali abaju/konduru. A zatim, avantura može da počne! Moja je bila propraćena blagim vetrom koji mi je uporno skidao abaju sa glave (zbog čega me je obezbeđenje opominjalo kako mi glava mora biti prekrivena), a saplitanje o istoj je mučilo svakoga ko nije navikao na ovakav outfit. Ali sve je to samo iskustvo više, i jedan zaista lepo proveden dan.

Ukoliko planirate da sami organizujete odlazak do Abu Dabija, postoji opcija da idete autobusom za 25 AED u jednom pravcu, što je najjeftinija varijanta. Autobus čekate ispred IBN Batutta metro stanice, i imajte na umu da primaju samo onoliko putnika koliko ima sedišta. Udobno se smestite, kupite piće, sladoled ili grickalice koje se prodaju tokom vožnje, i nakon sat ipo vremena započnite istraživanje Abu Dabija. Druga opcija, koja je ujedno i skuplja, jeste odlazak taksijem koji će vas koštati oko 250 AED u jednom pravcu. Na vama je da izaberete, ja sam tu samo da predložim i da vas podsetim da ne krećete na put bez fotoaparata!

*Sve cene su izražene u dirhamima (AED), a po današnjem kursu (koji naravno varira iz dana u dan) jedan evro iznosi 4.18 AED.

S.Ž.


You Might Also Like

4 comments