Eataly NYC

Tuesday, March 03, 2015

Mislim da svako ko istinski voli hranu ne može da zaobiđe italijansku kuhinju. Ja, ne samo da uživam u pasti i vinu, već obožavam italijansku kulturu uopšte - jezik, modu, filmove... 
Prednost kosmopolitskog grada kao što je New York jeste u tome što pruža takvih uživancija na pretek. 


Pored mnoštva omiljenih italijanskih restorana, sve svoje goste, pa sada i pratioce eDAYtoriala, vodim na jedno meni posebno mesto - u Etaly. To je mesto na planeti za koje vam ne treba viza, niti posebna priprema za putovanje. Samo se opustite i pustite mašti na volju (naravno, poželjna je čaša Pinot Grigio-a). 
Započinjemo stazom koja obiluje mediteranskim povrćem i voćem, a potom nastavljamo put uz bogat izbor sireva, gde se kao apsolutni i večiti vladar među njima uzdiže njegovo veličanstvo Parmigiano-Reggiano.


Naravno, gde ima sira, tu je obavezno i prosciutto bez koje bi, po mom mišljenju, italijanska focaccia bila samo testo bez ukusa. 

U nezaobilaznom moru paste, nikada ne znam da li da se odlučim za pene, raviole ili angel hair. Ali zato znam da ću među čitavim asortimanom mesnih i morskih specijaliteta uvek izabrati svež branzino - grilovan, uz povrće spremljeno na isti način.


Za kraj ovog italijanskog puta uvek je poželjno ostaviti malo vremena i mesta u stomaku za srk espresa i, ne samo jedan, zalogaj tiramissu-a. 
Inače, ovo mesto u potpunosti zadovoljava različite generacije i želje, te je jedno od omiljenih mojoj mami, kao i svekrvi (kojima nije lako ugoditi, baš zbog te generacijeske razlike).


Tekst i fotografije: Ivana Šaravanja 
* Naša drugarica-dopisnica iz NYC, koju ste upoznali u ovom postu

You Might Also Like

0 comments