Kopaonik Tips

Tuesday, March 10, 2015

Kopaonik je, u smislu ponude, značajno napredovao u posednjih nekoliko godina. Razlika je skoro nemerljiva u odnosu na to kada sam bila prvi put, 2003. godine, ali razlika je primetna i u odnosu na 2008.  Najveći plus - više vanskijaških aktivnosti.


Skijanje - Moramo da krenemo od najvažnije stvari, zar ne? Mislim, zbog toga idemo na planinu. Trenutno na Kopu ima mnooogo snega i otvorene su skoro sve staze (ali i da nema dovoljno snega imaju rešenje u vidu topova za veštački sneg). Ima oko 25 staza različite težine i snowpark. Ski-pas je dosta povoljan, šest dana košta 11 810 dinara. U slučaju da ste početnik, potrebno je da nađete instruktora, i to će vas koštati 25 do 30 evra za individualni čas (u grupi je naravno povoljnije, i cena se smanjuje ako instruktora uzimate na više dana). Za klince početnike postoji i ski vrtić, a cena za male skijaše u grupi je 75 evra za šest dana.


Zabavne aktivnosti - Ljudima (barem nekima od nas) je potreban predah od skijanja/snowbording-a. U tom slučaju, preporučujem bob na šinama. Bob je zabava i za decu i za odrasle, a karta košta 500 dinara (deca do 6 godina ne plaćaju). Osim toga možete ići na zipline (totalno primamljivo, ali nisam probala) ili tubing (za stariju decu mi se čini idealno). Posle uspešnog dana na stazama Kopaonika, možete se opustiti uz pivo i kuglanje.


Smeštaj -Vikend naselje je super izbor. Postoji dosta različitih varijanti smeštaja - možete iznajmiti kuću, apartman ili sobu (predlog: Kraljevi čardaci ili Zoned Apart-hotel) Ipak, to znači da do skijališta morate ići mini busom (idu često), taksijem ili svojim kolima. Druga varijanta je da boravite u centralnom delu odnosno na Sunčanim vrhovima, što  omogućava da se skroz odmorite od vozikanja na četiri točka (predlog: hotel Angella, apartmani Konaci, hotel Grand, apartmani Nebeske stolice).

Klopa -  Najomiljeniji deo svakog izveštaja je onaj gde jesti?! Za doručak, odličan izbor je Wurst Platz, gde možete pojesti razne vrste kobasica i jaja - ozbiljno da se snabdete energijom za dan na snegu. Za ručak, oduševljeno preporučujem Organic Factory (radi do 17h). Preslatko uređeno, opušteno mestašce, gde će vas dočekati uvek pozitivni ljudi, da ne kažem borderi. Tu možete predahnuti uz potaž čorbu od šargarepe i tikvice, uz savršen sendvič sa pršutom i kajmakom i Kabinet pivo, ali i uz neki smootie ako više volite. (A štrudlu s' makom nemojte da propustite, makar je ponesite da se zasladite pred spavanjac). Ukoliko poželite da se ugrejete na stazi, dok posmatrate svoje dete kako prvi put skija, imaćete mali problem jer većina kafića nema ambalažu za poneti - Stefan Braun, na primer, ima i ja vam preporučujem da se ugrejete kuvanim vinom (iako je ambalaža za kafu). Divan dan zaokružite večerom u Salašu Piknik, uređenom u vojvođanskom stilu, i sa vojvođanskim specijalitetima na meniju. Domaća žuta supa (kao bakina) okrepiće vas sigurno, a džigerica sa lukom, jabukama i brusnicama će vas oduševiti. (Za one koji planiraju da sami kuvaju tu su Idea i Maxi za snabdevanje) .

M.S.

You Might Also Like

0 comments