Cold Pressok Detox

Tuesday, April 14, 2015


D E T O X - reč koja izaziva strah kod osobe koja ne preskače ni jedan jedini momenat da uživa u nekontrolisanom grickanju čokoladnih kolača, dobrom vinu i raznoraznim mesima prelivenim jakim slasnim sosevima. Poput mene, dolepotpisane.
Ipak, nisam mogla da odolim izazovu i upustila sam se u tu avanturu zvanu Detox uz hladno ceđene sokove od sirovog voća i povrća Cold Pressok-a. 3 dana. 15 sokova. Bez kafe. (Realno, ovoga sam se najviše plašila.) A reakcija mojih prijatelja i porodice - šok i neverica, uz obavezno: "Ješćeš pizza-u do kraja prvog dana!". Ali nisam se dala i mentalno sam se pripremila za to što me čeka naredna tri dana.


Sokove sam uzimala dan ranije u CP radnji u Novom Sadu u Miletićevoj - iako postoji mogućnost dostave na kućnu adresu, meni je ovako najviše odgovaralo. CP mi je slao ohrabrujuće mail-ove nekoliko dana pre i tokom detoksa sa detaljnim uputstvima kako se najbolje pripremiti. Došao je ponedeljak i počelo je. Redom sokovi 1, 2, 3, 4 i 5. 

Prvi dan je bukvalno proleteo. Glad nisam osetila ni u jednom trenutku, a telo mi se neverovatnom brzinom oslobađalo vode. Zeleni sok, broj 1, koji mi je izazivao najveću zabrinutost po pitanju ukusa, potpuno me je oduševio. Bio je pitak i njam uprkos mojoj prvobitnoj panici zbog sastojaka u njemu - kelj, spanać, zelena salata, celer, peršun, krastavac, ali srećom i jabuka, djumbir i limun. Nuspojava prvog dana je bila blaga glavobolja koja se javila u nekoliko navrata i ono što me je iznenadilo - osećaj hladnoće. Verujem da je uticaj imalo to što je spoljna temperatura bila niža, ali i to što se sokovi piju hladni. Popodne sam provela u kući pod ćebencetom... što i nije tako loše. Detoks mi je omogućio i bolje upoznavanje sa sopstvenim ukusom i preferencijama, te se to prvo popodne ispostavilo, gle iznenađenja, da ne volim sok od cvekle. Dakle svih narednih dana imala sam problem da popijem sok broj 4 - cvekla, šargarepa, jabuka, limun, đumbir (a koji sam dala Borku da proba i koji je bio oduševljen).
Drugog dana sam se pomalo plašila, očekujući da će mi psihički najteže pasti. I donekle je tako bilo. Ali, ne zbog gladi, kao što sam pretpostavila, jer nisam bila gladna. Glavni razlog je bio to što mi je nedostajalo žvakanje. Taj problem sam prebrodila uz par badema (da, dozvoljeno je da gricnete avokado, celer, bademe ili jabuku ako osetite potrebu). Posle jedva popijenog crvenog sokića, jedva sam dočekala veče sa popijem sok 5 - mleko indijskog oraha sa vanilom i cimetom, totalni favorit tog dana. Doživela sam ga kao nešto utešno i idealno za pred spavanje. I dan dva bio je gotov. 
Trećeg dana sam bila već profi u svemu tome i osećala sam se fantastično. Tog dana najviše su mi prijali sok 2 - ananas, jabuka, nana, onako sladak i osvežavajuć i sok 3 - limun sa ljutom papričicom. 

Blagodeti detoksa sam osećala od prvog momenta. Nije bilo težine u stomaku ili nadutosti i sve aktivnosti sam obavljala sa lakoćom. Imala sam puno energije, te sam radila mnogo više u toku dana nego inače. Spavala sam fantastično, kao beba, a primetila sam čak i da mi je koža dobila neki sjaj. Bez problema sam bila sa ljudima koji su jeli, čak sam i pomagala u pripremi večere, a dobila sam zadatak da naseckam kobasice i pršut. Okej, priznajem - to mi je možda, osvedočenom ljubitelju mesa, malo teže palo.
Potreba za kofeinom je bila jaka i stvarno sam se trudila da to prebrodim. Pomoglo mi je što sam kafu držala na stolu dok radim, ali je nisam pila. 
Posle detoksa postepeno sam se vratila normalnoj ishrani. Zapravo, još uvek se vraćam. Malo više razmišljam o tome šta jedem, težim da se hranim zdravo i da, što je više moguće, iz kuhinje i frižidera izbacim obrađenu hranu. Jeste pala poneka čaša vina, ali ponosno mogu da kažem da još uvek nisam jela ništa slatko, a dobra vest je da nisam ni osetila potrebu. Usput, skinula sam i neki kilogram. Kako je naišao Uskrs barenu šunku i parče prasetine nisam preskočila, naravno uz uskršnji kolač.  

Ovo je za mene bilo neobično iskustvo, koje bih, bez ikakve sumnje, vrlo rado ponovila, a tokom kog sam spoznala šta mogu i razvila svest o važnosti zdrave ishrane.

Milena Stanković
You Might Also Like

2 comments

  1. Ovo me je baš zanimalo. Ne znam kako bih izdržala ovaj detox period ali zvuči jako dobro. Kakve su cene tih napitaka ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Izdrzala bi sigurno, meni stvarno nije bio problem. Cene su razlicite za svaki sok, nisam sve zapamtila (npr. zeleni, crveni i mleko su 595) ali najbolje je da kontaktiras CP ako te interesuju paketi.

      Delete