5 suplemenata za zdraviju i lepšu kožu

Tuesday, April 28, 2015


Zdravlje, pre svega. Zato smo u pomoć pozvali jednog magistra farmacije koji će vam povremeno u našoj rubrici Fitness and Health davati savete u vezi sa primenom farmaceutskih preparata u cilju poboljšanja kvaliteta života (ishrane, nege, i sl.). Hvatajte beleške!


Pet suplemenata za zdraviju i lepšu kožu
Koža kao najveći ljudski organ nas štiti od brojnih štetnih uticaja spoljašnje sredine, pa je neophodno da omogućimo njeno dobro funkcionisanje primenom odgovarajućih farmaceutskih i kozmetičkih preparata, ali i pravilnom ishranom i unosom dijetetskih suplemenata. To je naročito značajno u periodima povećane izloženosti kože suncu, kao i u uslovima visokog zagađenja vazduha karakterističnim za veće gradove.
Predstavljamo vam pet suplemenata koje možete pronaći u vidu različitih farmaceutskih formulacija u većini apoteka, a koje će vam pomoći da vaša koža bude zdrava i lepa.


Proantocijanidini
Ovo su jedni od najjačih prirodnih antioksidanasa, prisutni u brojnim preparatima poput piknogenola, soka od aronije, tableta sa ekstraktom semenki grožđa. UV sunčevi zraci i polutanti iz vazduha, poput oksida azota i sumpora, dovode do stvaranja slobodnih radikala u koži koji oštećuju kolagen i elastin, dovode do pojave bora, fleka i drugih znakova starenja. Preparati sa proantocijanidinima imaju sposobnost da neutrališu nastale slobodne radikale i na taj način štite kožu od štetnih UVA i UVB zraka. Pokazano je i da primena piknogenola tokom 30 dana dovodi do smanjenja hiperpigmentacije kože u visokom procentu. Treba istaći da ovi preparati, osim što imaju veoma blagotvorno dejstvo na kožu, imaju i druge povoljne efekte na zdravlje, poput prevencije srčanih i moždanih udara.

Karotenoidi
Iako se preparati koji sadrže lutein, kao jedan od brojnih prirodnih karotenoida, primarno koriste za poboljšanje vida, ustanovljeno je njihovo blagotvorno dejstvo na kožu i danas se nalaze u brojnim kozmetičkim preparatima, ali i u vidu tableta kao dodatak ishrani. Primena luteina smanjuje rizik od nastanka melanoma kože. Preparati sa beta-karotenom se koriste za pripremu kože za sunčanje, štite je od štetnog delovanja UV zračenja i stimulišu pigmentaciju. Karotenoidi ulaze i u sastav losiona i krema za negu kože posle sunčanja jer ublažavaju crvenilo i oštećenje kože izazvano UV zračenjem, a mogu se koristiti i u vidu tableta (smeša luteina, beta-karotena i likopena) u iste svrhe.

Esencijalne masne kiseline
Preparati  za lokalnu upotrebu na bazi gama-linolenske kiseline, nezasićene masne kiseline koja je prirodni sastojak zdrave kože, poboljšava barijernu funkciju kože, povećavaju vlažnost, elastičnost i otklanja svrab kod suve i kože sklone ekcemu. Pokazano je takođe da unos esencijalnih masnih kiselina iz ulja žutog noćurka i ribljeg ulja, u vidu tableta i kapsula, učestvuje u očuvanju zdravog izgleda kože i deluje blagotvorno na različita zapaljenska stanja kože (dermatitisi).

Zeleni i crni čaj
Katehini, jedinjenja prisutna u zelenom i crnom čaju, sprečavaju nastanak raka kože izazvanog štetnim UV zračenjem. Imaju antioksidativnu aktivnost i deluju umirujuće na kožu, pa se sve više koriste u kremama za negu kože. Efikasni su i u terapiji blagih do umerenih oblika akni. Osim toga, kapsule sa ekstraktom zelenog čaja se intenivno koriste i u svrhu topljenja masnih naslaga u organizmu.

Izoflavoni soje
Izoflavoni su prirodna jedinjenja iz biljaka sa blagom estrogenskom aktivnošću i primarno se koriste za ublažavanje simptoma koji nastaju usled pada nivoa estrogena (PMS, menopauza). Ova jedinjenja imaju izraženo antioksidativno delovanje, štite kožu od UV zračenja, a pokazano je i da stimulišu produkciju hijaluronske kiseline. Hijaluronska kiselina je prirodna supstanca koja se nalazi u vezivnom tkivu kože i ima višestruke funkcije - hidriranje kože, održavanje tonusa i neutralisanje slobodnih radikala. Stvaranjem hijalurona obnavlja se i normalna količina vode u tkivu, što čini kožu čvrstom i elastičnom. Treba imati u vidu da izoflavoni soje imaju i hormonsku aktivnost, pa je poželjno koristiti preparate renomiranih proizvođača i dobro se pridržavati uputstava o primeni.

N.P. 
MPharm 

Ph. ivancic.rs, shop.pharmacy-bg.com, apotekaonline.rs, msfpharm.com, suppversity.blogspot.com

You Might Also Like

2 comments

 1. Odličan post! Interesuje me gde se kod nas može kupiti Pycnogenol?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Piknogenol se može naći u bolje opremljenim apotekama u Srbiji, kao i u prodavnicama sportskih preparata s obzirom da se preporučuje i kao suplement za osobe koje treniraju. Preparati koji sadrže ekstrakt semenki grožđa mogu u potpunosti da zamene preparat piknogenola s obzirom da poseduju gotovo identičan hemijski sastav i samim tim veoma slična dejstva.

   Pozdrav

   Delete