Uskršnji kolač

Friday, April 10, 2015

Uskrs je vreme kada se prvi put u godini jede šunka, a verovatno i prvi mladi luk i rotkvice. Mislim, bar je tako nekad bilo kod nas... Doručak je najvažniji oborok tog dana i zato se ustajalo jaaako rano ujutru. Biranje jaja je bilo sledeći zadatak i to vrlo važan. Kuckalo vrhovima prstiju, a  ponekad i o čelo, pažljivo se slušao zvuk... sve da se izabere najjače jaje. Tucanje jajima uvek je izazivalo malo rivaliteta, a mnogo više smeha. Kad se zna pobednik kreće se na ono što svi volEmo. Uz jaja i šunku, ren je neizostavna komponenta, a slatkasti kolač zaokruži priču. 

Potrebno je: 
* 900 g brašna + za mešenje
* 1 kvasac (40 g)
* 4 kašike šećera, u vrh
* 2 kašičice soli, ravne
* 2 cela jajeta + 1 žumance za premazivanje
* 0,5 l mleka
* 2 šoljice ulja

Tip 1: Recept je za kolač koji je slatkastog ukusa, jer mi tako volimo. Ukoliko niste fanovi smanjite količinu šećera. Ja sam ovaj kolač pravila za drugaricu i stavila sam samo dve kašike šećera, jer sam želela da bude neutralan, s obzirom da nisam sigurna šta vole.   
Tip 2: U brašno ide so, a u mleko kvasac i šećer (ostavi se da se podigne oko 15 minuta). Potom se u brašno stave jaja i ulje, i dignut kvasac. Kad je testo umešeno ostaviti ga 20 minuta na toplom da se podigne. 
Tip 3: Kolač se peče na 200°C oko sat vremena. Posle dvadeset minuta pečenja možete staviti foliju da ne gori. 

M.S. 

You Might Also Like

0 comments