Dubai Museum

Sunday, May 10, 2015

Istina, Dubaji je prepun fensi hotela, klubova, butika i restorana. Ali danas zavirujemo u muzej. I biću dovoljno slobodna da, bez pitanja, na vašu must-see listu ubeležim jedan, ali zaista vredan. Dubai Museum, moliću lepo, kao glavni izvor informacija o životu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
I priznajem, iznenadila sam se kada sam ga uopšte i ugledala lutajući kroz puste ulice starog dela Dubaija. Nisam ni slutila da će me baš to bauljanje odvesti čak u 1787.godinu, a još manje da ću uz sav taj put kroz istoriju Emirata zaista uživati. I tako jedan sasvim običan dan pretočiti u #mydubai post. 

Zgrada ovog muzeja je, smatra se, najstarija zgrada u Dubaiju. Locirana u Al Fahidi ulici, svega par minuta od istoimene metro stanice, a podosta udaljena od centra dešavanja i uopšte Dubaija kakvog poznajemo... Povežite prošlost i sadašnjost kroz serije slika, videa, diorama i arheoloških eksponata. Upoznajte ribare koji su prvi naselili obale područja Creek, beduine kao nomadska, arapska plemena iz pustinje, i poljoprivrednike koji su navodnjavali zemljište. Zavirite u tradicionalne kuće, džamije i život pre otkrića nafte. A zatim zastanite na kratko pred video prezentacijom koja prikazuje ovaj grad od 1960. godine pa sve do dana današnjeg. Svi ti zvuci, zatim figure ljudskih veličina, momenat kod krojača, stolara, predavača... Prodavnice prepune zanatlija, dobavljača i kupaca. Na trenutak će vas zbuniti, a zatim dati jasnu sliku nastanka današnjeg grada satkanog od nebodera i raskoši.

Dakle, definitivno preporučujem! Prvom prilikom i s prvim zracima sunca. A zatim očekujem da mi javite vaše utiske, pa, što da ne, i mahnete sa koje fotke na instagramu uz hashtag #travellingwithedaytorial.

S.Ž.


You Might Also Like

2 comments