Serbia Fashion Week - Final Shows, Impressions

Tuesday, May 05, 2015


Završen je još jedan Serbia Fashion Week. Svakako najbolji do sada. Čini se da ova manifestacija polako, ali sigurno iza sebe ostavlja sve one "dečije bolesti" koje prate svaki početak, pa tako iz sezone u sezonu možemo videti veliki napredak. Pre svega, pohvala organizatorima zbog promene lokacije. Master centar Novosadskog sajma, za razliku od hotela Park, nudi moderno, ali ipak neutralno okruženje u kom odeća dolazi do izražaja. A i odeća je bolja nego prethodnih godina! Većina dizajnera ove godine je prikazala nosivije, modernije i stilizovanije kolekcije (o svojim favoritima smo već pisale). Pa smo tako imali prilike da uživamo u reviji grčkog brenda Mi-Ro i, po mom mišljenju, najboljoj prikazanoj ženskoj kolekciji koju bih od A do Š vrlo rado videla u svom garderoberu, ali i u modelima standardno odlične Ivane Đurić, zatim Lidije Orze, Milice Tričković (bela kožna haljina sa perforacijama je to-die-for) i mnogih drugih.

Poslednoj večeri SFW-a smo prisustvovale na poziv super slatkih devojaka iz Homepage-a, Zorane Anđelić i Marijane Katić. Za one manje upućene, Homepage je agencija za kreativnu primenu digitalnih tehnologija u marketingu, a o zanimljivim stvarima kojima se oni bave više možete saznati na njihovom sajtu. Dakle, prolećni Serbia Fashion Week smo ispratile uz red mode, red ćaskanja, red mode... A od revija smo pogledale sledeće...Marko Marosiuk. U pitanju je dizajner na čiji rad u velikoj meri utiče pop kultura, te inspiraciju pronalazi u ikonama iste. Od faze Carrie Bradshaw, koja mi je i dalje omiljena, kada je dizajnirao lepršave suknje sa sto slojeva, preko Tragic Kingdom kolekcije koja mi je jako zaličila na, recimo, Beyonce u nekoj Givenchy haljini, došao je do kolekcije koja je, čini se, inspirisana slatkom, ali i jako seksi Kylie Minogue. Haljina sa kapuljačom je jasna asocijacija, ali i muzička podloga revije koja se sastojala od poznatih pesama pop dive.
Nakon Markove, prikazana je kolekcija ruske dizajnerke Elene Cartas. Revija je u potpunosti predstavljala ruski folklor - bila je tu odeća sa cvetnim motivima i tradicionalnim krojevima, ruske pesme (i "Ой да не вечер" kao moj favorit) i interesantna koreografija poput narodne igre koju su manekenke izvodile. Što se same odeće tiče, jako je slatka, ali ne preterano moderna. Zapravo, ruski folklor kao modna inspiracija i nije neka novost - Ulyana Sergeenko je zahvaljujući istoj, u mnogo luksuznijoj i stilizovanijoj varijanti, napravila ime na svetskoj modnoj sceni. Elenina kolekcija bi mi bila mnogo draža uz koju kragnu i puf rukave manje i neke kožne kaiševe i grublju obuću više. Tradicija - da, ali u modernijem ruhu.

M.R.


You Might Also Like

0 comments