5 Great Sad Movies

Saturday, June 06, 2015


1. "Život je lep" ("La vita è bella", 1997. godina). Jedan od onih filmova koje pamtite ceo život i koji vas iznova i iznova teraju na razmišljanje. O bezuslovnoj roditeljskoj ljubavi i besmislu rata. Kada jevrejsku porodicu zarobe i odvedu u logor, otac čini sve kako bi užase zarobljeništva sinu predstavio kao igru gde je glavna nagrada - tenk.

2. "21 gram" ("21 Grams", 2003. godina). Kažu da čovek izgubi 21 gram kada umre. Da li toliko teži ljudska duša? I upravo se o izgubljenim i ponovo pronađenim dušama radi u ovom filmu... Sudbine Paula, bolesnog čoveka kome je neophodna transplatacija srca, Christine, majke i supruge iz predgrađa i Jacka, nekadašnjeg kriminalca i narkomana, se ukrštaju kada Christina u saobraćajnoj nesreći koju je izazvao Jack gubi muža i dvoje dece. Sean Penn, Naomi Watts i Benicio Del Toro glavni su protagonisti i garant kvaliteta filma.3. "Engleski pacijent" ("The English Patient", 1996. godina). Silni Oskari koje je film osvojio i Ralph Fiennes u glavnoj muškoj ulozi najbolja su preporuka za ovaj film. Priča prati teško povređenog čoveka koji je, usled opekotina, neprepoznatljiv, i njegova sećanja na boravak u Africi i aferu sa udatom ženom do koje je prekasno stigao...
4. "Pokajanje" ("Atonement", 2007. godina). Trinaestogodišnja devojčica kao seksualnog napasnika identifikuje sestrinog ljubavnika i on biva optužen za zločin koji nije počinio. Laž devojčice ima ogroman uticaj na sudbine njih troje i u potpunosti će izmeniti tok njihovih života. Pripremite maramice i strpljivo sačekajte poslednju scenu filma kada priča dobija svoj rasplet i epilog.

5. "Kuća peska i magle" ("House of Sand and Fog", 2003. godina). Emotivno nestabilna žena zbog neplaćenih dugova gubi kuću koju je nasledila od oca, a koju na aukciji kupuje iranski emigrant. Oboma kuća znači mnogo više od proste građevine i oboma je simbol sigurnosti i nekadašnjeg, lepšeg života. Iz tog razloga ni jedno od njih ne želi da je se odrekne. Zbog zakonske začkoljice i nesporazuma dolazi do tragedije, koja je ovaj film smestila na gotovo svaku listu najtužnijih u istoriji filma. Glavne uloge tumače brilijantni Sir Ben Kingsley i Jennifer Connelly.

M.R.
Ph. imdb.com, pinterest.com, tumblr.com

You Might Also Like

0 comments