5 things NOT to do when in Dubai

Sunday, June 07, 2015

1. Droga - Ni ne pomišljajte da unesete drogu u državu, jer vam istog trenutka sledi zatvor. Šta više, ni određeni lekovi se ne tolerišu. Stoga, ukoliko vam je doktor prepisao neke neuobičajene lekove, dobro se raspitajte da li je dozvoljeno uneti ih u UAE.

2. Alkohol - Mnogi od vas verovatno već znaju da je zabranjeno konzumiranje alkohola u javnosti. Ni u jednom marketu ga nećete pronaći, a služi se u određenim restoranima, klubovima i hotelima. Stanovnici Ujedinjenih Arapskih Emirata moraju da izvade posebnu dozvolu za posedovanje alkohola u stanu, pa čak i za konzumiranje istog na već pomenutim mestima. A da se ne može uneti koja flaša u državu definitivno nije istina. Dokle god imate manje od 4 litre, biće vam dozvoljeno.

3. Ljubljenje - Ljubljenje na javnim mestima može biti uvredljivo za lokalce, kao i svaka vrsta javnog iskazivanja emocija. Isto tako se preporučuje i izbegavanje držanja za ruke, ali nemojte da vas zavaraju Arapi koji se drže za mali prst ili "ljube" nosevima - oni na taj način samo prikazuju koliko je snažno njihovo prijateljstvo.

4. Fotografisanje - Naravno da, kao i u svakoj državi, turisti šetaju sa fotoaparatima oko vrata, s ciljem da zabeleže svaki detalj svakog dana svog odmora, kojeg će se rado prisećati gledajući fotografije. Međutim, budite oprezni i za svaki slučaj prvo pitajte pre nego što slikate stanovnike ove države.

5. Dres kod - Ukoliko niste na plaži, šetnja u kupaćem kostimu će vam biti zabranjena, pa čak i na šetalištu koje je svega par metara udaljeno od plaže. Takođe, po ulasku u metro, tržne centre i druga javna mesta, primetićete znak da je zabranjeno nošenje šortseva i suknjica iznad kolena, pokazivanje ramena, stomaka ili leđa. Da se ova pravila u potpunosti ne poštuju, shvatićete odmah po ulasku u mol. Međutim, trudite se da se oblačite pristojno, jer nikada ne znate kome može zasmetati i ko će vašu odevnu kombinaciju smatrati uvredljivom.

S.Ž.

You Might Also Like

0 comments