Power up with ginseng!

Thursday, June 18, 2015

U modernim uslovima života, koje karakterišu povećana izloženost psihičkom stresu, rad pod pritiskom, nedovoljan i nekvalitetan san tokom noći, neophodno je održati unutrašnju ravnotežu organizma, a u tome nam značajno mogu pomoći preparati na bazi žen-šena.

Žen-šen je biljka iz roda Panax koja ima veoma dugu tradiciju primene na Dalekom istoku, pa se često naziva i azijski, kineski ili korejski žen-šen. Sve više se primenjuju i američki i sibirski žen-šen, mada treba imati u vidu da su to potpuno različite biljke, koje imaju slična farmakološka dejstva kao i azijski žen-šen.

Žen-šen je široko korišćen adaptogen, što znači da deluje stimulativno, povećava psihofizičku sposobnost i koristi se kao sredstvo za povećanje otpornosti organizma prema različitim fizičkim, emocionalnim i biohemijskim stresnim stanjima i bolestima. Primena preparata žen-šena odlaže pojavu zamora, povećava pažnju i koncentraciju, a podstiče i rad imunološkog sistema. Primenjuje se i kod nesanice, hroničnog umora i depresivnih stanja. Pored toga, žen-šen poboljšava cirkulaciju, a može u određenim slučajevima da reguliše krvni pritisak i nivo šećera u krvi. Takođe, ima i afrodizijačka svojstva, podstiče seksualni nagon, pa se korisiti i za otklanjanje muške impotencije, a bolji efekat se postiže ako se koristi duži period. Zbog svoje antioksidativne aktivnosti, žen-šen usporava proces starenja i potencijalno je koristan u prevenciji različitih kardiovaskularnih, neurodegenerativnih i malignih oboljenja.

Sva navedena dejstva žen-šena utiču na to da se osobe koje primenjuju ovu biljku osećaju dobro i da su pune energije. Jasno je da ne postoji specifična indikacija za primenu preparata žen-šena, nego se koriste pre svega za poboljšanje opšte vitalnosti organizma.

Žen-šen se smatra potpuno bezbednim fitoterapijskim sredstvom, ali se pre primene ipak treba posavetovati sa lekarom ili farmaceutom, naročito ako se istovremeno primenjuju i neki drugi lekovi ili suplementi. Preparate žen-šena je najbolje koristiti u neprekidnom intervalu od tri meseca, koji se posle pauze od nekoliko nedelja može ponoviti.

S obzirom da suplemente žen-šena često koriste sportisti za povećanje izdržljivost i brži oporavak nakon napora i posle povreda, oni se mogu kupiti u većini prodavnica sportskih preparata po cenama od otprilike 1500 dinara za pakovanje namenjeno za jednomesečni tretman. Moja preporuka je preparat GinsengPlus proizvođača ESI (Italija) koji osim kineskog žen-šena sadrži i sibirski žen-šen, guaranu, kolu, kreatin i karnitin, i koji se može kupiti u većini bolje opremljenih apoteka. Pije se jedna kapsula dnevno, najbolje ujutru, a pakovanje od 30 kapsula košta oko 600 dinara. Ovaj dijetetski suplement se preporučuje sportistima, studentima, starijim ljudima i rekonvalescentima i generalno svima koji se nalaze pod bilo kojom vrstom stresa i osećaju nedostatak energije u svakodnevnom funkcionisanju.

N.P.
MPharm

You Might Also Like

0 comments