3 Favorite Summer Destinations

Tuesday, July 07, 2015


1. Kefalonija. Ostrvo u Jonskom moru, koje pruža najbolje od Grčke - najdivnije plaže, neopterećene gužvama i pomalo divlje, ukusnu hranu, dobro vino i još bolji sir. Uzmite auto i istražite sve one poznate plaže (Myrtos, Xi, Antisamos) koje su u grupi mediteranskih najlepših, kao i one male, skrivene, do kojih da biste stigli morate dobro da se pomučite. Uputite se u brda, u seoca, gde možete pojesti prste-da-poližeš junetinu ili zečetinu i posetite jezero/pećinu Melissani. I obavezno obiđite poluostrvo Assos, popnite se do tvrđave i posmatrajte neverovatan zalazak sunca. Svakako, predlažem da pogledate film Captain Corelli's Mandolin, koji je snimljen tamo i uverite se u lepote ovog ostrva.

2. Majorka. Savršeno mesto za one koji vole dobre žurke i dobar provod. Mada je savršeno i za nas smorove koji volimo da istražujemo svaki kutak ostrva. Idealno je da iznajmite auto, kako biste imali slobodu u obilasku ovog velikog ostrva, iako nećete pogrešili ni ako se odlučite za autobus. Palma de Mallorca je definitivno na mapi mesta koja morate posetiti - tu je veličanstvena Katedrala, Bellver zamak sa kojeg ćete imati fenomenalan pogled na luku glavnog grada, a nikako ne propustite priliku da posetite pekaru Forn des Teatre i probate neke od specijaliteta tipičnih za Majorku. Jedno veče morate rezervisati za šetnju čuvenom marinom Portals Nous, gde su smeštene luksuzne jahte. Mestašce Valldemossa na mene je ostavilo najlepši utisak, a u njemu vreme kao da je stalo. Divno je prizor videti ga iz daljine isto koliko i prošetati njegovim uličicama, dok grickate Coca de patata (pecivo od krompira specifično za ovo selo). Ovo mesto, kao iz neke bajke, ima važnu ulogu u ljubavi Šopena i Žorž Sand, koji su proveli jednu zimu u manastiru, koji je danas muzej. Sand je inspirisana Valldemosom napisala roman Zima na Majorci.

3. Egipat. Kad sam još u osnovnoj školi pročitala knjigu Prokletstvo faraona, momentalno sam poželela da odem u Egipat... Ali to je iz tadašnje perspektive delovalo kao nešto nedostižno - videti piramide, Karnak, Dolinu kraljeva ili Hram Hatšepsut izgledalo je nemoguće. Zato je bilo kao da sanjam kada mi se želja ostvarila. A bilo je bolje i neverovatnije nego što sam mogla i da zamislim. Od obilaska Kairskog muzeja i piramida, plovidbe Nilom, do odlaska u pustinju i na ronjenje u najtoplijem moru... Tamo je sve vredno divljenja.

Milena Stanković
ph. Borko StankovićYou Might Also Like

2 comments

  1. Bicu na Kefaloniji za sedam dana i jedva cekam! Vec sam istrazila sva ta mjesta :)) Super post preporuke!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blago tebi, Kefalonija ima najdivnije plaže.. ja sam oduševljena!

      Delete