5 Best Arabic Desserts

Sunday, July 19, 2015


1. Baklava
Moja prva asocijacija za baklavu je naravno mamina - sa višnjama, mljac, mljac, najslađa i baš onako po mom ukusu. Jer mama zna! I nije da sam joj tražila zamenu, ali se baklava na Bliskom Istoku sama nameće. Prvo privuče izgledom, a zatim i ukusom. Te kilometrima daleko od kuće maminu kuhinju menjam arapskom, a baš te višnje u baklavi - orasima i pistaćima, jer oni to tako vole.2. Luqumat
Kada sam se prvi put susrela sa ovim dezertom (a to beše na Safariju pre par meseci), pomislila sam da su u pitanju američke krofnice. Znate one što svakog leta zamirišu na plaži, pa prosto ne možete da im odolite. E, baš njih menjam za luqumat, jer, ako smem da priznam, mene one i dalje podsećaju na mini-fini-krofnice, pa čak i po ukusu.


3. Kunafa
Definitivno jedan od najpopularnijih arapskih dezerta u Ujedinjenim Arapskim Emiratima je upravo kunafa. Sladak i kremast iznutra, a krckav spolja. Savršena kombinacija! A ako vam kažem da se smatra Bliskoistočnom verzijom cheesecake-a, odmah ćete ga zavoleti.


4. Umm ali
Sećate se Observatory restorana iz ovog posta, koji sam s razlogom pohvalila. E baš tamo sam za vreme Ramazana okusila ovu poslasticu koja mi se mnooogo dopala. Kažu omiljena u Egiptu, a od sada i na mom meniju. Tačno bih mogla da je ubacim u rubriku "Pick of the month". Kombinacija orašastih plodova i mleka, pa još zapečeno u rerni. Mmm, može li bolje?


5. Ma'amoul
Marokanski čaj moliću, a zatim ove slatkaste kolačiće, koje, kada počnem da grickam, ne mogu da prestanem. Toliko su yummy da se prosto tope u ustima, upravo zbog pudinga od urmi kojim su punjene.


Svetlana Žmukić
Ph. findmeabreak.wordpress.com, egyptianstreets.com

You Might Also Like

0 comments