European Film Festival Palić

Tuesday, July 14, 2015


I ove godine Palić će ugostiti elitu evropske kinematografije u sklopu 22. Festivala evropskog filma, koji traje od 18. do 24. jula. Treba posebno istaći da će biti prikazano više od 90 filmova, među kojima su i kanski i venecijanski pobednici. Dva filma svoje svetske premijere će imati upravo na Paliću, a prvi put se na Letnjoj pozornici prikazuje i jedan 3D film i to Everything Will Be Fine Wima Wendersa. Od domaćih ostvarenja na festivalu biće prikazani filmovi Panama Pavla Vučkovića, kao i Bez stepenika Marka Novakovića u kom glavnu ulogu ima nedavno preminuli glumac Vlastimir Đuza Stojiljković.
Posebno je zanimljiv program Klasici na trgu koji prethodi onom takmičarskom delu festivala i koji je počeo sinoć. U okviru njega se u Subotici pored Gradske kuće prikazuju najlepši filmovi u istoriji evropske kinematografije.
Festival prate i mnogobrojni koncerti, kao i izložbe, a kompletan program festivala možete pogledati ovde.
Gledanje sjajnih filmova pod otvorenim nebom poseban je doživljaj, a ako uzmemo u obzir i lokaciju festivala - Letnja pozornica se nalazi u parku pored Palićkog jezera, shvatamo da ovaj festival spada u manifestacije koje se ne smeju propustiti.

Milica Rančić

P.S. Nekoliko praktičnih saveta... Odsednite u nekoj od divnih vila na Paliću, ne propustite da obiđete salaše i vinarije u blizini, a na projekcije obavezno nosite sredstvo protiv komaraca.

You Might Also Like

2 comments