Rome

Thursday, July 09, 2015


Imala sam tu sreću da nekoliko puta boravim u Rimu. I do ušiju sam se zaljubila u njega! Ako vas put nanese u pravcu "Večnog grada", savetujem vam nekoliko stvari...
Udobna obuća je prioritet. U Rimu gradski prevoz skoro da vam i nije potreban, jer se najlepše znamenitosti bukvalno nižu jedna pored druge, pa, ako ne želite nešto da propustite, najbolje je da u razgledanje krenete peške. Obilazak krenite od Titovog slavoluka i Koloseuma i slobodno se izbezumite kada vidite tu lepotu uživo. Krenite dalje, pored Rimskog foruma i česme sa koje ako pijete dobijate muško dete (provereno radi :), pa se popnite na Kapitol. Divite se Michelangelovim remek delima, bacite poged na zgradu koja je okrenuta ka Kapitolskom trgu i zavidite Sophiji Loren koja je tu nekada živela. Spustite se do rimljanima omraženog, a meni impozantnog Vittorio Emmanuel spomenika, poznatijeg kao "svadbena torta" ili "pisaća mašina", i krenite niz Via del Corso ka Piazzi del Popolo. Usput zavirite u sve uličice koje vam se nalaze sa desne i leve strane, jer ćete tako naići na veličanstveni Pantheon, Piazzu Navonu koja je, sa svoje tri predivne fontane, jedan od najlepših trgova u Rimu i Španski trg i čuvene Španske stepenice. Nedaleko je i Fontana di Trevi koja je, iznenadićete se, smeštena na jako malom trgu i bukvalno se nalazi između nekoliko zgrada.
Ako ste na časovima likovnog prespavali lekcije o istoriji umetnosti, u Rimu ćete nadoknaditi propušteno. Vatikanski muzej, jedan od najvećih na svetu, ostaviće vas bez daha. Ulaznicu kupite unapred putem interneta kako ne biste u redu za istu proveli bukvalno pola dana. U muzeju vas, pored ostalih remek dela, čekaju dela Raffaella (i ostalih nindža kornjača :), Giotta, Caravaggioa, Tizianoa i drugih najvećih svetskih umetnika. Zasigurno najpoznatiji deo Vatikanskog muzeja jeste Sikstinska kapela koju je oslikao Michelangelo (samo tavanicu je oslikavao pune četiri godine!) i u kojoj se sastaje veće kardinala radi izbora novog pape. Ako ste veliki fan Da Vinčijevog koda, Vatikan ćete gledati iz jedne drugačije perspektive, ali ćete u svakom slučaju ostati oduševljeni Bazilikom i Trgom Svetog Petra.
Nemojte propustiti ni da posetite Galleriu Borghese koja se nalazi u Villi Borghese i pogledate neke od najčuvenijih Berninijevih skulptura. A šetnja vrtom ove predivne vile poseban je doživljaj jer je savršeno uređen.
Ukoliko imate mogućnosti, predlažem vam i da se odvezete do obližnjeg Tivolija jer je vrt jedne od nekadašnjih papskih vila ukrašen mnoštvom fontana koje su tako projektovane da se praktično nadovezuju jedna na drugu i tako formiraju jednu ogromnu, predivnu fontanu.
E sad... Ne samo Rim... Cela Italija je poznata po izvanrednoj hrani! Pizza je, iako italijanski izum, poprilično razočaranje. Ali zato je pasta preukusna. I mada se italijanski ručak sastoji od prvog i drugog jela (primo e secondo piatto), odnosno od porcije testenine i porcije mesa ili ribe, pasta je toliko dobra da u restoranima naručujem samo primo piatto. Sladoled je najbolji na svetu u kojoj god poslastičarnici da ga uzmete. A cappuccino je poseban užitak, pa vam savetujem da ga popijete na nekom lepom mestu. U jednoj od bašti na trgu ispred Pantheona, na primer. Ali poručite ga u bilo koje doba dana, bez obzira na konobarevo kakvi-primitivci-prevrtanje-očima... Jeste da se cappuccino u Italiji pije samo u prepodnevnim časovima, toliko je mljac da nema razloga da se ne oglušite o ovo nepisano pravilo.
I na kraju, ne zaboravite da pripremite dva novčića za dve želje koje ćete poželeti dok, preko glave, novičiće bacate u Fontanu di Trevi. Prva želja je po vašem izboru. Druga želja neka obavezno bude ona da se vratite u Rim...

Milica Rančić

You Might Also Like

0 comments