8 Favorite Movies About Food

Saturday, August 29, 2015

Ako želite plitke holivudske priče, zgodne kuvarice i žene koje uživaju u lizanju sladoleda, a izgledaju kao da slatkiš nisu okusile 20 godina unazad... Odma' da vam kažem - preskočite ovaj spisak! (Nemojte pogrešno da me shvatite, uživam ja i u takvim filmovima, a i na ovom spisku ima par koji su na granici.) Hajde da kažem da je ovo spisak filmova od kojih postanete gladni - toliko da želite da poližete ekran, ili poželite da ostavite sve i otvorite restoran!

Babette's Feast (1987). Radnja filma nije naročito uzbudljiva - opisuje život u veoma religioznom, danskom selu u 19. veku u koje se doseljava Babet, žena izbegla iz Francuske, Posle osvajanja novca na lotou ona želi da se zahvali svojim domaćinima - i to ekstravagantnom gozbom, koja će potpuno rastopiti ljude pune stega.Chef (2014). Priča o kuvaru (Jon Favreau) koji je prinuđen da praktično počinje karijeru i život iz početka, kad zbog napada besa pred kritičarem izgubi posao u fensi restoranu. Film me je potpuno osvojio i zbog njega sam momentalno poželela da imam svoj foodtruck, kojim ću obilaziti omiljene tačke Novog Sada... Zar to nije sjajna ideja?!


Big Night (1996) Italijanska hrana, italijanska porodica. Hrana i porodica, to jednostavno ide jedno uz drugo. Dva brata (Stanley Tucci i Tony Shalhoub) koji pokušavaju da uspeju u Americi, pripremaju specijalnu večeru za posebnog gosta... Ali, da li će on uopšte doći?Chocolat (2000) Ne moram ništa mnogo da govorim.. Mislim, film je o čokoladi, njoj niko ne može da odoli! Ok, ako niste pali na čokoladu - tu je i Johnny Depp.Eat Drink Man Woman (Yin Shi Nan Nu) (1994) Tema komplikovanih porodičnih odnosa oca udovca sa tri odrasle ćerke se provlači kroz film jednako koliko i tema hrane i kuvanja. Početna scena ovog filma ostavlja bez teksta i daje odličan ton celom filmu. Definitivno mogu da kažem da je ovo najbolji film o hrani koji sam pogledala.


Julie & Julia (2009) Presladak film sa dve radnje, potpuno različite, ali povezane. Jedako volim obe priče, a scene ubijanja jastoga i seckanje luka su među mojim omiljenim filmskim momentima.


Like Water For The Chocolate (Como Agua Para Chocolate) (1992) Dirljiva priča o nemogućoj ljubavi i o životu i tradiciji u Meksiku nekada. I naravno o hrani, jer ono što Tita kuva ima sve njene emocije, to je hrana koja izaziva moćne reakcije kod onih koji je konzumiraju..


Tampopo (1995) Fantastično smešna i bizarna japanska priča o nudlama, tačnije o ženi po imenu Tampopo koja želi da postane najbolji majstor za nudle. Uz glavnu priču o njoj, film nas vodi kroz još neke kraće priče, koje se bave takođe hranom.Milena Stanković

Ph. mynameisai.tumblr.com, giphy.com,

You Might Also Like

0 comments