Expenses in Dubai

Sunday, August 16, 2015

Dok guglam svoju sledeću destinaciju za godišnji odmor, i pokušavam da pronađem cene i troškove života po tim državama, shvatam koliko bi zapravo korisno bilo pripremiti post o troškovima u Dubaiju. Te upravo tako nastaje ovaj...
Jer neki od vas verovatno planiraju da posete #MyDubai u skorije vreme. Neki razmišljaju da započnu novi život baš u ovom gradu. A neki su možda samo znatiželjni. Stoga, izdvajam sledeće:

Stanarina - U popularnijim i modernijim delovima grada kao sto su Jumeirah Beach Residence i Dubai Marina cena garsonjere na godišnjem nivou izlazi između 50,000 i 100,000 AED, dok jednosoban ili dvosoban stan košta između 100,000 i 200,000 AED godišnje. Iste cene se kreću i u okolini Burj Khalife, odnosno Downtown zoni. Za recimo 2,000-3,000 jeftinije možete proći u Jumeirah Lake Towers delu ili Al Barshi, dok se najjeftiniji stanovi kreću po delovima kao što su International city, Silicon Oasis, Discovery Gardens, Bur Dubai, Deira i Karama. Mada imajte na umu da su dosta udaljeni od metroa, te se za ove zone preporučuje da imate auto.

DEWA - Ukoliko vam u stanarinu nije uključena DEWA (struja i voda), za jednosoban stan mesečno treba izdvojiti otprilike oko 500 AED.

Metro - Interesantno je da u Dubaiju ne postoji mesečna karta za metro. I građani i turisti moraju da kupe karticu (srebrnu ili zlatnu) koju će dopunjivati kad god im ponestane para na njoj, s obzirom da se i cene vožnje razlikuju od udaljenosti. U svakom slučaju, imajte na umu da u proseku jedna vožnja košta između 2 i 5 AED, gde god da idete.

Taxi - Početna vožnja košta 12 AED, dok će vas do aerodroma koji je na drugom delu grada (ukoliko boravite u novom delu Dubaija) izaći max 100 AED. Te će u zavisnosti od pređene kilometraže zavisiti koliko ćete morati da platite.

Mobilni Telefon - S obzirom da je svima uglavnom najpotrebniji internet, imajte na umu da ćete 100 AED potrošiti za samo 1GB, što vam nikako nije dovoljno za čitav mesec. Zato je moja preporuka da potpišete ugovor na 6 meseci, godinu dana ili dve, te ćete za 300 AED mesečno dobiti 10 GB interneta, besplate pozive i poruke u državi, kao i ka inostranstvu.

Gorivo - O ovome je prosto smešno pričati, ali kako da se ne pomene kada govorimo o gradu koji je poprilično bogat naftom. Automobili ovde kao da idu na vodu, s obzirom da je litra goriva jednaka litri vode, i košta oko 1,75 AED.

Kafa - Da sednete sa prijateljima na kafu moraćete da izdvojite od 15 do 20 AED za istu, dok recimo za iste pare u marketu možete kupiti celo pakovanje 3u1 kafe i piti mesec dana.

Obroci u restoranu - Ukoliko se hranite po restoranima, računajte da ćete za jedan poprilično lep obrok potrošiti oko 100 AED.

Namirnice u marketu - Na mesečnom nivou morate izdvojiti minimum 2,000 AED ukoliko pripremate hranu kod kuće, namirnice kupujete po velikim marketima i ne posećujete restorane.

* Sve cene su izražene u dirhamima (AED), a po današnjem kursu (koji naravno varira iz dana u dan), jedan evro iznosi 4,08 AED.

Svetlana Žmukić

You Might Also Like

0 comments