Gut: The Inside Story of Our Body's Most Underrated Organ

Tuesday, August 04, 2015


Knjiga "Ključ tela: sve o potcenjenom organu" je neočekivano postala pravi bestseler od kako se pojavila prošle godine na nemačkom tržištu, iako joj je glavna tema zapravo naš sistem organa za varenje. Do danas je prevedena na više od 30 svetskih jezika i prodata je u više od 1,5 miliona primeraka. Od skoro se može kupiti i kod nas u knjižarama na srpskom jeziku u izdanju izdavačke kuće Laguna po ceni od 799 dinara.
Utemeljena na najnovijim medicinskim istraživanjima, među kojima su i naučni rezultati naučnika iz Srbije, ova knjiga ukazuje na izuzetan značaj creva i bakterija koje žive u njima na zdravlje ljudi. Tokom čitanja ove knjige otkrićete mnoge zanimljive podatke, kao na primer da se dve trećine našeg imunološkog sistema nalazi u crevima, koja stoga predstavljaju osnovu našeg zdravlja. Digestivni sistem, posle mozga, ima najveći nervni sistem. Crevna mikroflora sa oko sto biliona bakterija, ukupne težine blizu 2 kg, nalazi se u svakom ljudskom organizmu, ali je bez obzira na to, do skoro, bila skoro potpuno zapostavljena u naučnim medicinskim istraživanjima. Danas su poznate činjenice o povezanosti funkcije creva i bakterijske mikroflore sa nastankom gojaznosti, ali i alergija, depresije i drugih mentalnih poremećaja.
Autorka ove interesantne knjige je 25-godišnja Nemica Džulija Enders, doktorantkinja na Institutu za medicinsku mikrobiologiju u Frankfurtu, koja u ovoj knjizi sa izuzetnom lakoćom opisuje veoma složene fiziološke procese tako da može svako da ih razume. U tome je uspela takođe zahvaljujući veselim i jednostavnim ilustracijama njene sestre Džil.
Ovaj svojevrsni vodič kako da negujemo svoju utrobu pomoći će nam da se u svome telu osećamo dobro, da duže živimo, kao i da konačno počnemo da slušamo leptiriće u stomaku, jer oni pokušavaju da nam kažu nešto važno.

N.P.
MPharm

You Might Also Like

0 comments