City Break: Porto

Thursday, October 08, 2015


Upoznajte Porto, sve popularniju evropsku destinaciju poznatu po vinu i fudbalu, ali Porto je daleko više od toga.
Nadomak ušća reke Duro u Atlantski okean leži grad Porto čije je staro jezgro Ribeira, sa kućama s kraja srednjeg veka, od 1996. pod zaštitom UNESCO-a kao svetska kulturna baština. Arhitektura predstavlja spoj mediteranske, mavarske, iberijske i francuske gradnje. Kuće su koloritne, s malim terasama na kojima često ima cveća i veša koji se suši. Još tokom srednjeg veka se u Portugalu javila umetnost fasadnog oblaganja pločica (asuležos), što je naročito intenzivirano u XIX veku sa dolaskom brojnih imigranata iz Brazila. Osim pločica, jedan od najupečatljivijih obeležja ove zemlje su i njeni pločnici - calçada portuguesa, najneobičnijih šara, napravljenih od mozaika crnog i belog kamenja sličnog oblika i veličine.
Ukoliko otputujete u Porto, ne propustite da prošetate ulicama starog dela grada - ulicom cveća (Rua das Flores) sa kućama iz XVIII veka i ulicom Sv. Katarine (Rua Santa Catarina) u kojoj se nalazi i čuveni Majestic Café. Takođe posetite prelepi trg Liberdade i aveniju Aliados, prošetajte do crkve Clerigos i popnite se na vrh tornja, koji je jedan od glavnih simbola grada i odakle se pruža prelep pogled. Obiđite i, prema britanskom Guardian-u,  jednu od najlepših knjižara na svetu - Livraria Lello e Irmão. Prošetajte i ulicom Cais da Ribeira duž obale reke Duro, koja je na brojnim listama najlepših ulica sveta i ulica koje morate posetiti u toku života, pređite peške preko čeličnog mosta Dom Luís I i popijte vino porto u jednom od mnogobrojnih podruma sa druge strane reke, u Vila Nova de Gaia. Obavezno idite i do obale okeana i prošetajte se promenadom Foz između plaža i kafića.
S obzirom da je Porto grad na steni, ne zaboravite da ponesete udobnu obuću koja će vam biti veoma korisna dok šetate strmim ulicama ili se penjete stepenicama od reke ka drugim delovima grada. Takođe, kišna kabanica je od velike pomoći u ovom gradu, jer su zbog okeanske klime česte promene vremena sa naletima kiše i vetra, u većem delu godine.
Ovaj prelepi grad beleži ogroman porast poseta stranih, posebno mladih turista, poslednjih godina. Porto je proglašen 2001. godine za Evropsku prestonicu kulture, a čak dva puta u poslednjih pet godina je dobio prestižnu nagradu Najbolje turističke destinacije u Evropi. Zato ako želite da putujete u grad sa bogatim kulturnim i istorijskim nasleđem, interesantnom arhitekturom, specifičnim običajima, ukusnom hranom i dinamičnim noćnim životom, Porto je prava destinacija za vas.

N.P.


You Might Also Like

1 comments