Čokolada

Tuesday, October 13, 2015

Svi smo mi pred čokoladom isti - mali! Većina ljudi je konzumira iz zadovoljstva - uživaći u njenoj aromi svim svojim čulima, dok mnogi, sa druge strane, u njoj nalaze utehu. Gotovo da ne postoji osoba koja ne voli čokoladu. Ona je čudesna, zavodljiva, divna, privlačna, ona je predmet uživanja i nešto čarobno. Njena čarolija povezuje sve ljude na ovoj planeti, a obeležila je i svačije detinjstvo. Poklanjamo je i dobijamo na poklon. Pa, hajde da se malo pozabavimo ovom veličanstvenom, omiljenom i najpoznatijom poslasticom.

Prvi znaci o postojanju čokolade stari su oko četiri hiljade godina i potiču sa područja današnjeg Meksika i Gvatemale, a nađeni su u grobnicama Olmeka. Tradiciju korišćenja kakaa imale su Maje, kao i Asteci. Oni su bili neverovatni ljubitelji čokladnog napitka - xocolati (gorka voda) nastalog od biljke kakaovca uzgajane na tim predelima. Evropljani su se sa njom sreli preko Asteka, kada su počeli osvanja Centralne Amerike. Po legendi čokolada je prestavljala piće bogova, a samo je vladarima i plemstvu bilo omogućeno da uživaju u njoj. Često su tom napitku dodavali čili papričicu. Kolumbo je prvi Evropljanin koji je imao priliku da proba ovaj čudesni napitak, ali nije izazvao veliko interesovanje i tek je španski konkvistador Kortez - koji je probao čokoladu ponuđen od asteškog vladara Montezume, zasejao plantaže kakaovca, shvatajući vrednost ovog tečnog zlata. Španci su prvi koji su ovom napitku dodali šećer i cimet.
Najznačajniji preokret u istoriji čokolade dogodio se 1828. godine, kada je holanđanin  Coenraad van Houten, patentirao hidralučnu presu koja je mogla da odvoji kakao buter iz tečne čokolade. Ovaj revolucionarni izum doveo nas je  do nastanka čokolada kakvu danas jedemo. Prva čokolada napravljena je 1847. godine, zahvaljujući Džozefu Fraju iz Engleske, koji je otkrio kako da kakao prah dobijen drobljenjem pomeša sa istopljenim kakao buterom i šećerom, dok je prva mlečna čokolada nastala je zahvaljujući Švajcarcu Danielu Peteru 1875. godine.


Kakao - Theobroma cacao (hrana bogova) raste na području oko Ekvatora. Njegovi plodovi su glavni sastojak čokolade. Zreli plodovi se pažljivo beru i prekrivaju - najčešće lišćem banane, a onda fermentišu oko 6 dana. Boja iz purpurne prelazi u braon i počinje da se oseća miris čokolade.
Postoje tri vrste kakao zrna
*Kriolo (nazivaju ga i Rols Rojs), 10% svetske proizvodnje kakaa. Najčešće se koristi u kombinaciji sa drugim vrstama jer je preskupo. Blagog je ukusa, sa vrlo izraženom čokoladnom notom.
*Forastero, 80% svetske proizvodnje, najlakše za uzgajanje, najviše se koristi, jakog je i gorkog ukusa.
*Trinitario je hibridno zrno nastalo ukrštanjem predhodna dva, 10-15% svetske proizvodnje.

Da bi nastala naša omiljena poslastica kakao zrna prolaze kroz nekoliko faza. Prva je fermentacija zrna, ljuštenje, sušenje. Sledi pečenje u specijalnim bubnjevima na temperaturi 120-140  ̊C. Onda ide drobljenje, prosejavanje, pa sortiranje po veličini i mlevenje. Naredna faza je obradjivanje pod pritiskom jer tako nastaju kakao buter i kakao prah.  Zatim se dolazi do one zanimljive faze - pravljenje mase u zavisnosti od željene vrste čokolade, propuštanje kroz valjke, mešanje na temperaturi 60-80  ̊C. I konačno izlivanje u željeni oblik i pakovanje.


Zanimljivosti:

*Ratnici su pre bitke pili xocolati uvereni da im daje božansku izdržljivost, što potiče od visokog sadržaja teobromina u kakau;
*U doba Asteka kakao zrna su se koristila kao novac, za 100 zrna mogao se kupiti zdrav i jak rob, za 4 zec, a sa 10 je plaćana mlada i zgodna devojka za zabavu;
*Prva prodavnica čokolade otvorena je u Londonu 1657;
*Zaher torta, poznata i danas, prvi je kolač napravljen od čokolade - u Austriji 1778;
*Prva čokolada sa lešnikom napravljena je u Švajcarskoj 1830;
*Žene jedu dosta više čokolade od muškaraca;
*Najveća čokolada na svetu napravljena je u Čikagu ušla je u Ginisovu knjigu rekorda, a njena težina iznosila je 6t;
*Prema istraživanjima tamna čokolada povećava koncentraciju i pamćenje;
*Čokolada sadži kofein, ali neuporedivo manje od jedne šolje kafe;
*U Zemunu 1922. godine pojavila se prva domaća čokolada;
*Najskuplja čokolada na svetu naziva se To'ak i pakovanje od 42g ove čokolade iznosi 425 evra;

Tamara Jerinić

ph. Milena Stanković, poslednja fotografija foxnews.comYou Might Also Like

1 comments